Rekenmethode NTA 8800 (Energieprestatie methode ná 1-1-2021)

Met ingang van 1 januari 2021 is er een nieuwe rekenmethode om de energieprestatie van gebouwen te bepalen: NTA 8800. Deze methode voldoet aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD).

Met de introductie van de NTA 8800 stapt Nederland af van de Energieprestatie Coëfficiënt (EPC) voor nieuwe gebouwen en de Energie-Index (EI) voor bestaande gebouwen.

Er is vanaf nu dus nog maar één norm voor de energieprestatie van nieuwbouw en bestaande bouw, van woningen en utiliteitsgebouwen. De uitkomsten van de NTA 8800 bepalen welk energielabel een gebouw krijgt.

Nieuwbouw moet voortaan voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Er zijn drie BENG-eisen, die allemaal een relatie hebben met het energieverbruik per m2. Ook die BENG-eisen worden uitgerekend met de NTA 8800.

WWS-puntentellingen

De WWS-puntentelling is dé richtlijn om de maximale huurprijs voor huurwoningen te bepalen. Het energielabel is een weergave van de energieprestatie van de woning. Energielabel Woonruimte voert WWS-puntentellingen uit voor onder meer vastgoedbeleggers en (particuliere) verhuurders van woningen.

Energieprestatieadvies voor een hogere WWS-puntentelling

Hoe energiezuiniger een woning, des te lager de BENG-indicatoren uitgedrukt in kWh/m2. De juiste energiebesparende aanpassingen kunnen leiden tot een hogere huurprijs en zelfs tot het opwaarderen van een sociale huurwoning naar de vrije sector. Vandaar dat wij ook energieprestatieadvies geven; concrete tips wat er moet gebeuren om het gewenste aantal WWS-punten te krijgen.

Zullen we eens kennismaken?

Bent u als vastgoedeigenaar of makelaar of op zoek naar een ervaren EP-W-adviseur? Neem dan contact op met Energielabel Woonruimte. We bieden verschillende zakelijke diensten, zoals verbeteradviezen en WWS-puntentellingen. Ook particuliere vastgoedbezitters en vastgoedbeheerders die woningen verhuren kunnen wij van dienst zijn.


MEER INFORMATIE?

Wilt u ook concreet advies om het energielabel van uw vastgoed te verbeteren, een andere WWS-puntentelling te scoren of heeft u een verbeterde Energieprestatie nodig? Neem dan snel contact met ons op.