[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Energielabel of Energie-Index?

Het Energielabel en de Energie-Index worden vaak verward. Toch zijn ze heel verschillend. Beide gaan over de energiezuinigheid van een woning maar de manier waarop dat wordt bepaald en wat u ermee kunt doen, dat verschilt flink. Wij leggen het hier voor u uit:

Het Energielabel

Een energielabel is een bekend begrip; wie bijvoorbeeld een koelkast of auto koopt, ziet zo’n veelkleurige tabel met letters van G tot en met A. G in het rood is verre van energiezuinig of duurzaam en A in het groen is juist heel energiezuinig. Een duidelijk systeem. Toch is dit voor woningen nu gewijzigd. Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een Energielabel gekregen. Dit is een indicator met een letter en gebaseerd op 10 factoren. De bepaling van het label gebeurt globaal op basis van bekende feiten zoals het bouwjaar. Het doel hiervan is vooral om de huiseigenaren bewust te maken van de duurzaamheid van hun huis en zich af te vragen of er mogelijkheden zijn om het energiezuiniger te maken.

De Energie-Index

De Energie-Index geeft de werkelijke energieprestatie van de woning weer. Het is een instrument dat mede het aantal huurpunten voor de woning bepaalt. Deze Energie-Index wordt vastgesteld door een persoonlijke opname van de woning waarbij zo’n 150 kenmerken worden beoordeeld. Een uiterst secure meting waarbij een punt hoger of lager het verschil kan maken of een woning in de sociale huur of vrije sector valt. De Energie-Index mag alleen berekend worden door gecertificeerde EPA-W adviseurs.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De verschillen tussen de Energie-Index en het Energielabel (vanaf 1-1-2015)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Energie-Index

 • Getal ≤ 0,6 t/m ≥ 2,7
 • Op basis van 150 punten en een persoonlijke opname ter plaatse
 • Toegestaan bij zowel verhuur als bij de verkoop van een woning
 • Medebepalend voor WWS-puntentelling en dus huurprijs
 • Basis voor inzicht in maatregelen om verder te verduurzamen

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Energielabel

 • Letter A t/m G
 • Op basis van 10 punten en een online check
 • Verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning
 • Geen invloed op WWS-puntentelling
 • Globale indruk van energiezuinigheid
 • Geeft globaal inzicht in mogelijke verduurzaming van de woning

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Energie-Index laten berekenen of advies voor een beter resultaat?

Wilt u de Energie-Index van uw woningen laten berekenen of een gedetailleerd advies ontvangen wat u moet doen om een betere Energie-Index te krijgen? Vraag het ons. We gaan graag voor u aan de slag.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


MEER INFORMATIE?

Wilt u ook concreet advies om het energielabel van uw vastgoed te verbeteren, een andere WWS-puntentelling te scoren of heeft u een verbeterde Energieprestatie nodig? Neem dan snel contact met ons op.